Kada SMS država slavi i sloganima bebe pravi

Kada SMS država slavi i sloganima bebe pravi

Srbija danas obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Amin!!!

Nije da ne treba obeležiti slavnu prošlost, nije da ne treba slaviti istoriju, nije da ne treba imati još par neradnih dana, ništa nije sporno osim činjenice da je danas Svetski dan dece obolele od raka, one dece koju uglavnom lečimo u inostranstvu, tako što šaljemo SMS poruke, kako bi se prikupio novac za njihovo lečenje. U Srbiji ne postoji registar dece koja su obolela od nekog oblika kancera, mediji prenose podatke koje ima Nacionalno udruženje dece obolele od raka (NURDOR) jda je ova brojka na godišnjem nivou čak 350, što je gotovo jedno dete dnevno.

Lokalni Zdravstveni centri od opreme imaju samo stručnjake koji u narušenom zdravstvenom sistemu jedva uspevaju da pruže i osnovnu medicinsku pomoć, a roditelji iscrpljeni i fizički i finansijski (ako imaju sreće da su zaposleni, visina zarade dok su na bolovanju dovoljna je da ne gladuju), jedva uspevaju da odu do nekog regionalnog Kliničkog centra. I tako se bore, bore se oni, a bore se i oni koji nisu oboleli i čija su deca zdrava, tako što šalju SMS poruke ili uplaćuju novac na namenske račune. A, resorni Ministar je sklon tome da se ljuti i jako najedi kada neko skrene pažnju na probleme u zdravstvenom sistemu, tipa da je oprema neispravna.

Nikada mi nije teško da pošaljem poruku, ali uvek kad to uradim progutam knedlu veličine Sizifovog kamena,jer nije to način, nema tu logike, bar ne za mene. Nije mi lakše kad odvojim od svog deteta za neko bolesno dete, čije me tužne oči prate svuda, bolesno dete na fotografiji, a u desnom uglu broj računa za njegovo lečenje,uplatim novac, naprotiv svaki put mi je sve teže jer mi se čini da nečije zdravlje zavisi od volje, a ne od države u čiji zdravstveni fond se sliva skoro polovina naše zarade.

Na današnji dan želim da verujem da će se nešto promeniti, da kada smo se oslobodili od Turaka,valjda možemo da se oslobodimo i političkih predrasuda i usvojimo zakone (čak i ako predlozi dolaze od strane opozicije) kojima će biti lakše roditeljima obolele dece. Da ćemo kao odgovorno društvo i država pogledati u oči bolesne dece i zajedno ući ring sa njima i boriti se, a onda možemo i zajedno da slavimo, slavimo svako dete koje je bitku dobilo i zajedno oplakujemo ono koje je bitku izgubilo.

Amin!!!

U moru gluposti države koja danas slavi, ovih dana me je šokirao izbor slogana za povećanje nataliteta. Pompezno najavljivana državna politika se svela na pobedničke slogane, jezive rime tipa „Dosta reči,nek zakmeči“, „Ljubav i beba – prvo što nam treba“ ili ovaj „Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju“. Bez ideje da uvredim kreativce, samo bih da napomenem da konkurs nije raspisan po Osnovnim školama.

Osim što je izbor slogana nepotreban, država je recimo pompezno najavila da će svako prvorođeno dete dobiti po 100 000 dinara, ili oko 60 velikih pakovanja pelena, ili kako gruba računica pokazuje bebe mogu od prilike godinu i po dana da „kake“ opušteno. A, nikome nije palo na pamet da ukine PDV na bebi opremu, ali je zato ukinut povraćaj PDV -a i sada će umesto toga svi dobiti po 5 000 dinara ili 4 kutije mlečne formule, dovoljno da se beba nahrani mesec dana. I zbog toga živeli minusi u bankama, krediti i redovne penzije deda i baba, jer nije retkost da mamina zarada kasni dok je na porodiljskom.

Amin!!!

1835. Srbija je dobila prvi moderni Ustav, 2018. godina Srbija SMS država slavi i sloganima bebe pravi.

Advertisements

One thought on “Kada SMS država slavi i sloganima bebe pravi”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s